
نسل جدید استراتژیست ها: تحول در نقشها و مدلها
همچنان که پویایی و ابهام محیط افزایش مییابد، برنامهریزی استراتژیک نیز تکامل مییابد تا مؤثرتر و مفیدتر واقع شود. در این مقاله بازتعریف در نقشها و مدلها تشریح شده است.
Small is beautiful
شعاری که قبلاً و در سالهای 2000 میلادی میشنیدیم عبارت بود از «کوچک زیباست!». این شعار برگرفته از کتاب شوماخر، اقتصاددان آلمانی است که با همین نام منتشر شده است. از نظر وی مهمترین مسئله کشورهای در حال توسعه را بیکاری و افزایش مهاجرت روستاییان شهرها برشمرده است. آنگاه این ضرورت نیز خود را نشان میدهد که برنامه ها و سیاستهای صنعتی باید در راستای کاهش بیکاری و بهبود وضعیت اکثریت مردم باشد که این کار در قالب کارآفرینی مصداق پیدا میکند. این یعنی ایجاد شرکتهای کوچک و متوسط در مناطق مختلف جغرافیایی.
شعار کوچک زیباست، علاوه بر شرکتهای کوچک، در شرکتهای بزرگ هم معنی پیدا میکند. هنگامی که شرکتها بزرگ شدند و هزینههای سربار غیرمستقیم آنها افزایش یافته و به همین صورت تصمیمگیریها و کنترلهای مدیریتی در آن دشوارتر میشود. برای مقابله با چنین عوارضی که باعث ناکارآمدی و اضمحلال سازمان میشود، در این حالت، بر ایجاد سازمانی با قابلیت انعطافپذیری و چابکی زیاد برای پاسخگویی به شرایط متغیر بازار تاکید میشود. این چابکی از طریق کوچک شدن شرکتها بزرگ در قالب مجموعهای از شرکتهای کوچک امکانپذیر است. برای مثال شرکت فولاد خوزستان که یک تولید کننده بزرگ فولاد در کشور است، به 11 شرکت تقسیم شده و همگی در قالب یک گروه اقتصادی زیر نظر فولاد خوزستان فعالیت میکند، هدف فولاد خوزستان از این کار افزایش کارایی، کنترل هزینهها و عملیات و افزایش کیفیت خروجی هر شرکت است.
Smart is beautiful
در سالهای اخیر رشد فزایندهای حجم و نوع اطلاعات و مدیریت دادهها اتفاق افتاده است. بطوریکه از آن به عنوان انفجار اطلاعات نام میبرند. انقلابی که به تعبیری «برایش پرچمی افراشته نشد و کسی به هلهله برنخاست». نتیجهاش این شد که با ظهور فناوری اطلاعات و ارتباطات (ICT) به سرعت فناوریهای جدید توسعه یافت و تحولاتی در قابلیتهای صنعتی، روشهای تولید پدید آمد. در اثر پیدایش عصر نوین اطلاعات، مبانی اساسی کسب و کارها، تغییر زیادی کرده است. نظریههای اخیر در مورد راهبری کسب و کار بر هوش استراتژیک تمرکز کردهاند. سازمانها با بکارگیری رویکرد هوش استراتژیک و با کنار گذاشتن مدلهای سنتی خود، به چالشهای عصر نوین اطلاعات پاسخ میدهند. جریان دادههایی که به سازمان وارد میشود از نظر حجم، تنوع و سرعت، بقدری زیاد است که موجب شده برای اینکه یک سازمان بتواند جایگاه رقابتی را در بین این همه اطلاعات حفظ کند، منابع، راههای تحلیل و انتشار دادهها را شناسایی و به کار گیرد. امروزه «تحلیل دادههای بزرگ» به عنوان بخش جداییناپذیر از مدیریت استراتژیک شده است.
اکنون سازمانهای مجبورند حجم زیادی از دادهها را مدیریت کرده و به اطلاعات ارزشمند تبدیل کنند، بر تحلیلگری تمرکز کرده و همواره و در هر لحظه به فکر تغییر و تحول سازمانی باشند. بیشتر بخوانید: نسل جدید استراتژیستها: تحول در نقشها و مدلها
همچنان که پویایی و ابهام محیط افزایش مییابد، برنامهریزی استراتژیک نیز تکامل مییابد تا مؤثرتر و مفیدتر واقع شود. در این مقاله بازتعریف در نقشها و مدلها تشریح شده است.
مدیریت استراتژیک در حال حاضر با تحولات عصر اطلاعات پیوند خورده است. تلاش زیادی از سوی صاحبنظران میشود تا «تحلیل دادههای بزرگ» به عنوان ابزاری برای بهبود اثربخشی فرآیندهای تصمیمگیری و کنترل بکار گرفته شود. در این مقاله مجموعهای از اصول کاربردی برای مشاوران، برنامهریزان و معماران سازمانی فراهم شده است تا تغییرات سازمانی را مدیریت کنند.
استراتژیهای موفق به مهارت استراتژیستها و توانایی تیم مدیریت در تدوین و اجرای استراتژیها بستگی دارد. در واقعیت، استراتژی نمیتواند بهتر از اطلاعاتی باشد که از آن استفاده شده است. هرچه این اطلاعات جامعتر و هوشمندانهتر باشد، احتمال موفقیت استراتژی بیشتر خواهد بود.
دیدگاه خود را بیان کنید