
مشاور استراتژی و مشاوره مدیریت استراتژیک دکتر عباس خدادادی
خدمات مشاورهای برنامهریزی و اجرای استراتژی با بهرهگیری از مدلهای کاربردی تجربه بیش از 60 طرح در صنایع مختلف کشور ارائه میشود.
در برنامه ریزی استراتژیک اغلب با واژه چشم انداز یا vision مواجه می شویم در این مقاله به صورت ویژه به این موضوع می پردازیم.
چشمانداز سازمان نشاندهنده جایگاه مطلوب و نقطه آرمانی است که یک کسب و کار میخواهد به آن برسد. بیانیهای که برای چشمانداز نوشته میشود، یک بیانیه اصلی محسوب میشود و آرمانها و اهداف را نشان میدهد. کسب و کارها برای تحقق اهداف و کسب موفقیت، نیازمند تصویری روشن از آینده خود هستند و چشمانداز، نشاندهنده تصویری است که این آینده را به روشنی نشان میدهد. چشمانداز، پاسخ به کسانی است که میخواهند بدانند که:
چشمانداز درک روشنی از اینکه کسب و کار امروز به کجا میرود و نیز قله مطلوبی که در آینده دست خواهیم یافت را نشان میدهد.
برای آشنایی عمیقتر با مفهوم استراتژی حتما صفحه "استراتژی چیست" را مشاهده کنید.
جمله معروفی میگوید: «اگر ندانید کجا میخواهید بروید، بعید است که بتوانید به آنجا برسید!» به طور حتم کسبوکارها شرایط، مسائل و مشکلاتی را تجربه کردهاند که پاسخ مناسبی برای این مسائل نداشتهاند. اکنون اگر به «چشمانداز» در این میان توجه کنیم، میتوانیم چند دلیل برای آنها پیدا کنیم:
برای رسیدن به موفقیت، باید تصویری از آینده را ترسیم کنیم و به اطلاع افراد کلیدی برسانیم. کارکنان با درک صحیح چشمانداز، تلاش خود را در کار دوچندان خواهند کرد. برای اینکه چشمانداز اثربخش باشد، باید آن را به بیانی واضح و روشن تدوین کرد، طوریکه هر کسی آن را بفهمد. چشمانداز باید به صورت چالشی نوشته شود و جایگاهی را نشان دهد که رقبا براحتی نمیتوانند به آن دست یابند. چشمانداز باید انگیزهبخش باشد و با خواندن آن حس سلحشوری و هیجان در کارکان ایجاد شود و به گونهای هنرمندانه باشد که «مانع» هم باشد و جلوی کارهایی که قرار نیست انجام دهیم را بگیرد. به طور خلاصه چشمانداز، آیندهای واقع گرایانه، قابل تحقق و جذاب را برای کسبوکار تعیین میکند، و بیان صریح سرنوشتی است که باید بسوی آن حرکت کرد.
انتخاب یکی از دو روش و یا ترکیبی از دو روش برای تدوین چشمانداز بستگی به نوع ساختار دارد. کسبوکارهایی که تقریباً مستقل هستند و اختیار هرگونه تغییر در منابع و اعتبارات را دارند، میتوانند از رویکرد آیندهنگری استفاده نمایند، در مقابل، کسبوکارهایی که بصورت متمرکز از سوی هلدینگ بالادستی خود هدایت میشوند و اغلب منابع و امکانات آنان، خارج از سیستم تأمین میشود بایستی به روش (پیشبینی) برای آینده سازمان تصویرسازی کنند.
برای آشنایی عمیق با بیانیه ماموریت و تفاوت های آن با چشم انداز پیشنهاد می کنیم صفحه بیانیه ماموریت را مشاهده کنید.
تدوین چشمانداز را با پاسخ به چند سوال مهم شروع کنید:
نخست باید پاسخ این سؤالات را بنویسید و سپس میتوانید آنها را ویرایش کرده و به بیانیه چشمانداز برسید. چشمانداز خود را در یک یا دو صفحه توضیح دهید. این کار کمک بسیار زادی میکند تا خود چشمانداز را بخوبی بنویسید. بیاد داشته باشید که چشمانداز را به صورت عمومی منتشر خواهید کرد و دیگران در مورد کسبوکارتان قضاوت خواهند کرد. مراقب باشید هر چیزی را به عنوان چشمانداز ننویسید و یا برای این کار از یک استراتژیست حاذق کمک بگیرید تا به صورت تخصصی نوشته شود.
برای اطلاعات بیشتر در مورد مشاور استراتژی، صفحه مشاور استراتژی را ببینید.
یکی از اهداف اولیه بیانیه چشمانداز ایجاد انگیزه در تیم کاری شماست. مشارکت کارکنان در بیانیه چشمانداز مهم است، زیرا آنها هستند که قرار است چشمانداز را اجرا کنند. بنابراین با آنها صحبت کنید، نظرشان را بپرسید و دلیل نوشتن آن چشمانداز مشخص را برایشان توضیح دهید تا قانع شوند.
در بیانیه چشمانداز خود جسور و جاهطلب باشید تا ذینفعان بالقوه را شگفتزده کنید. از همه مهمتر، در مورد اهدافی که به آنها قول میدهید، واقعبین باشید.
بیانیه چشمانداز باید به اندازه کافی مختصر باشد تا کارکنان بتوانند آن را به خاطر بسپارند. بیانیه چشمانداز خود را به عنوان یک «بیانیه انگیزهبخش» در نظر بگیرید و مطمئن شوید که بیشتر از یک جمله نباشد.
قصد این است که چشمانداز نشان دهد که چگونه کسبوکار شما، تنها سازمانی است که میتواند به «آن هدف خاص» دست یابد. حتی اگر شرکتهای دیگر از نظر فنی خدمات مشابهی را ارائه میدهند، هدف منحصر به فرد، شما را از رقبا متمایز میکند. برای مثال
شرکت تسلا (Tesla Inc):
شرکت آمازون (Amazon):
شرکت گوگل (Google):
چشمانداز آنچنان قدرتمند است که میتواند حتی بر بهرهوری کارکنان نیز تاثیر بگذارد، ذهن مدیران را مرتب کرده و تلاشهای مشترک را بهبود دهد. در شرکتهایی که مالک از مدیر جداست، یک زبان مشترک و انتظارات هدفمندی را شکل میدهد. چشمانداز بیانیهای است که باید آن را بسیار جدی بگیرید. با کمک گرفتن از یک استراتژیست حاذق می توانید به تمامی این سوالات پاسخ داده و روند توسعه کسبوکار را به درستی مشخص و هموار کنید.
خدمات مشاورهای برنامهریزی و اجرای استراتژی با بهرهگیری از مدلهای کاربردی تجربه بیش از 60 طرح در صنایع مختلف کشور ارائه میشود.
در این مقاله قصد داریم به معرفی کامل برنامه ریزی استراتژیک، فرایند و الگو، مزیتها، سطوح و انواع برنامه ریزی استراتژیک بپردازیم.
یک برنامه استراتژیک را تدوین کرده و بتوانید مراحل آن را برای دفعات بعد و در موضوعات مختلف انجام دهید.
استراتژی یعنی شناسایی و انتخاب راههایی برای مواجه شدن با آینده یا ساختن آن.
انجام برنامهریزی استراتژیک مزیتهای مهمی را برای سازمان دارد که مهمترین آنها بقا و رشد سازمان است. در اینجا مهمترین مزیتهای برنامهریزی استراتژیک به صورت خلاصه فهرست شده است.
مقاصد آرمانی شامل چشمانداز، ماموریت، ارزشهای سازمان میشود. کارکرد آنها تنها برای ایجاد تصویر رویایی و شناساندن یک جایگاه و موقعیت برای عموم است و همچنین موجب همافزایی میشود.
دیدگاه خود را بیان کنید