
نقشه استراتژی (دانلود فایل نمونه پاورپوینت)
نقشه استراتژی یک نمای کلی از استراتژی شرکت است که بر روی یک صفحه رسم میشود و به ایجاد یک تصویر کامل و تجسم از کل استراتژی کمک میکند. در انتهای این پست یک نمونه دانلودی پاورپوینت هم گذاشته شده است.
نقشه استراتژی یک نمای کلی از استراتژی شرکت است که بر روی یک صفحه رسم میشود و به ایجاد یک تصویر کامل و تجسم از کل استراتژی کمک میکند. در انتهای این پست یک نمونه دانلودی پاورپوینت هم گذاشته شده است.
استراتژی کسب وکار قبل از هر چیزی تفکر غالب در مورد چرایی شرکت و چگونگی رسیدن به آن است. در اصل، برنامه یا طرحی کلی از اقدامات و تصمیماتی است که یک سازمان برای رسیدن به اهداف و مقاصد خود تدوین میکند.
استراتژی تمایز یعنی چیزی را به مشتری ارائه دهیم که منحصربهفرد، متفاوت و متمایز از رقبا باشد. هدف اصلی اجرای استراتژی تمایز، ایجاد مزیت رقابتی است.
از ماتریس برنامه ریزی استراتژیک کمی برای اولویت بندی استراتژیها استفاده می شود. این تکنیک آخرین مرحله از فرآیند برنامه ریزی است که نشان می دهد کدام گزینه استراتژیک برای کسب و کار جذاب تر است.
آشنایی با ماتریس ارزیابی عوامل خارجی (EFE) و دانلود کاربرگ آن برای تشکیل آن.
در این مقاله قصد داریم شما را با مدلهای پرکاربرد برنامهریزی استراتژیک آشنا کنیم.
توجه به اطلاعات در تصمیمگیریهای استراتژیک موجب میشود که توهم دانایی از بین برود و تصمیمهای دقیقتر گرفته شود.
اگرچه تقسیمبندی نظریهها در بازههای زمانی کار چندان راحتی نیست، اما به خاطر اینکه میتوان یک دید کلی به دست آورد، ارزشمند است. در این ویدئو هفت مرحله تکاملی استراتژی را ببینید.
در این ویدئو برخی مبانی و اصول هوشمندی استراتژیک که در قالب کارگاه آموزشی هست، توضیح داده شده است.
ارزشهای بنیادی جزو یکی از بیانیههای اصلی در تدوین استراتژی کسب و کار است و نوشتن آن یک چالش جدی محسوب میشود. در این پست به بیان تعریف، ویژگیها، اهداف و نحوه نوشتن آن پرداخته شده است.
ماموریت اولین کاری است که در تدوین استراتژی کسب و کار انجام میشود. در این پست ماموریت و ویژگی های آن توضیح داده شده است.
هر کسب و کاری نیاز به یک چشمانداز دارد که جایگاه مطلوب و آرمانی را نشان دهد. در این پست، چشمانداز و ویژگیهای آن توضیح داده شده است.
در این مقاله قصد داریم به معرفی انواع استراتژیها بپردازیم. دانستن انواع استراتژیها به مدیران و صاحبان کسب و کار کمک میکند تا به یک دستهبندی درست از استراتژی برسند.
در این مقاله سه سطح استراتژی معرفی شده و نمونههای استراتژی برای هر سطح عنوان میشود.
سند استراتژی، گزارشی است که چرایی انتخاب یک استراتژی مشخص را بیان میکند. این سند جنبه تحلیلی-استدلالی دارد.
این کارگاه بمناسیت روز جهانی پروژه و در دو قسمت برگزار میشود. کاربرگهای الکترونیکی با امکان پردازش لحظهای و دریافت پاسخها فراهم شده است.
در این پست چندین مزیت مهم که میتوان به عنوان مزیتهای رقابتی معروف خودروسازی نام برد را معرفی کردهایم.
در این پست مهمترین شایستگیهای کلیدی که میتواند به عنوان مبنایی برای ایجاد مزیت رقابتی باشد در 12 مورد ارائه شده است.
در این پست، چند نمونهی معروف از مزیت رقابتی توضیح داده شده است: هزینه، تمایز، مزیت زمانی، مزیت مکانی و مزیت افتراقی
مزیت رقابتی پایدار، ویژگی منحصربفردی است که در طول زمان و شدیدترین رقابتها، باقی میماند. در این پست روش ایجاد مزیت رقابتی پایدار توضیح داده شده است.
در این پست مهمترین نظریههای هنری مینتزبرگ به همراه جملات کلیدی وی در مورد استراتژی بیان شده است.
در این پست مهمترین نظریههای ایگور انسف و جملات معروف وی در زمینه مدیریت استراتژیک آمده است.
در این پست چهار نظریه مهم پورتر (نیروهای رقابتی، استراتژیهای رقابتی، زنجیره ارزش و الماس پورتر) به همراه جملات کلیدی ارائه شده است.
در این پست با مفهوم، اهمیت، مهارتها، روشها و بهبود تفکر استراتژیک آشنا خواهید شد.
مدیریت استراتژیک کمک میکند تا کسب و کار در کوتاهمدت مسائل عملیاتی هدفمندتر و در بلندمدت سودآوری پایداری داشته باشد.
یک دوره مشاورهای ویژه است که میتوانید بسیاری از مسائل را شناسایی کنید. در انتهای دوره یک گزارش کامل عارضهیابی و نقشه راه بهبود سه ساله دریافت خواهید کرد.
در این فیلم که قسمتی از کارگاه «استراتژی منابع انسانی» است، چهار استراتژی اصلی منابع انسانی توضیح داده شده است.
در اینجا یک نمونه تدوین استراتژی در صنعت فولاد ارائه شده است. در انتهای همین صفحه میتوانید این نمونه را به طور کامل دانلود کنید.
در اینجا برای آشنایی شما با نتیجه برنامهریزی استراتژیک، یک نمونه تشریح شده است. در انتهای همین صفحه میتوانید این نمونه را به طور کامل دانلود کنید.
ماتریس BCG برای گروه گلرنگ به همره دانلود فایل اکسل (جدول + نمودار)
در این مقاله مراحل دقیق تشکیل جدول سوات - swot را به همراه تصاویر و مثال در 6 مرحله به صورت کامل شرح داده ایم.
دانلود رایگان فایل ورد و پاورپوینت جدول swot (سوات) به همراه دانلود کاربرگ
اهداف استراتژیک، اهدافی هستند که بر اساس شاخصهای کلیدی عملکرد برخاسته از مقاصد آرمانی نوشته میشوند و عملکرد استراتژیک سازمان را نشان میدهند. همچنین از این اهداف برای هدفگذاری سالهای آتی استفاده میشود.
حجم بسیار زیاد داده ها موجب شده مزاحمتهای آن در مقایسه با کارکردهای آن بیشتر شود، در نتیجه فقط بخش کوچکی از آن برای ما مفید است. به این معضل، گرد و غبار داده ها گفته میشود. تصمیمگیری در این شرایط ملاحظه های خاص خود را می طلبد.
شما میتوانید با پاسخ به تنها 8 سوال که در این پرسشنامه آمده است، میزان «بلوغ هوشمندی استراتژیک» را در کسب و کار یا شرکت تعیین کنید. پس از پاسخ به سوالات، نتیجه پرسشنامه قابل مشاهده خواهد بود.
جلسه نیم روز استراتژی شامل ارائه گزارشات تحلیلی در خصوص عملکرد ماه گذشته، بررسی موفقیتها و شکستها، جلو افتادگی و عقب ماندگی از برنامه و تبیین «بینش» برای ماه آینده و اصلاح «دورنما» برای یک سال آینده است.
خدمات مشاورهای برنامهریزی و اجرای استراتژی با بهرهگیری از مدلهای کاربردی تجربه بیش از 60 طرح در صنایع مختلف کشور ارائه میشود.
استراتژيهاي وظيفهاي، سومين سطح از سطوح استراتژي هستند كه به جهتگيريهاي سازمان در هر كدام از وظيفهها اشاره دارد.
در سطح سازمان (هلدینگ) سه نوع استراتژی اصلی وجود دارد: استراتژیهای هدایتی، استراتژیهای پرتفوی و استراتژیهای همافزایی. در این مقاله هر سه نوع آنها تشریح میشود.
استراتژي كسب و كار، دومین سطح از سطوح استراتژی است و نشان ميدهد كه يك سازمان چطور بايد با يك صنعت خاص رقابت يا همكاري كند.
محیط تجاری مملو از شگفتیهاست. هر چقدر شگفتیها زیاد شود، عدماطمینان بیشتری تجربه میشود. در سال 1396 شرکتهای حفاری کشورمان با پیشبینی تولید نفت چهار میلیون بشکه در روز برنامهریزی کردند، اما واقعیت چیزی دیگری بود. اکنون زمان برگشتن به برنامهریزی سناریو است.
در این ویدئو، تعریف، نمونه و مثالهایی از مزیت رقابتی توسط دکتر عباس خدادادی ارائه میشود.
تحلیل ذینفعان یکی از کارهای اصلی در تدوین استراتژی است. در این مقاله به شما خواهیم گفت که چگونه این کار را انجام دهید. نمودار و جدول را توضیح داده و کاربرگی را برای دانلود گذاشتهایم.
مشاهده یک نمونه گزارش تفصیلی ارزیابی بلوغ هوشمندی استراتژیک (نسخه پیشرفته)
بلوغ هوشمندی استراتژیک میتواند قابلیتهای سازمانی در راهبری و رقابتپذیری را اندازهگیری کند.
هوش سازمانی را در 5 لایه تعریف می شود که شامل هوش مصنوعی، مدیریت دانش، هوش تجاری، هوش رقابتی و هوشمندی استراتژیک است. هر لایه، اطلاعاتی را خلق میکند که در لایه بعدی ارزشی بر آن افزوده میشود.
کارکرد اصلی هوشمندی استراتژیک ایجاد انطباق با شرایط فعلی و آتی محیط است. این مهم به بقاء و ماندگاری سازمان منجر میشود. همچنین به ایجاد خودآگاهی، بهبود مهارتهای رهبری و موقعیتیابی کمک میکند.
یکی از ابزارهای ارزیابی عملکرد استراتژیک، الگوی منشور عملکرد معرفی شده توسط اندی نیلی و کریس آدامز است که پنج وجه دارد. آنها سه دلیل میآورند تا بگویند که این منشور از کارت امتیازی متوازن بهتر است.
کتاب هوشمندی استراتژیک در 12 فصل به معرفی اندیشه، الگو و کاربرد هوشمندی استراتژیک در کسب و کارها میپردازد. که بزودی توسط انتشارات مهکامه چاپ خواهد شد.
یک انسان حرفهای، با اخلاقش شناخته میشود، بر اساس آن رفتار کرده و از آن اعتبار میگیرد. اخلاق حرفهای در مدیریت استراتژیک به طور عام و در هوشمندی استراتژیک به طور خاص شامل پنج مورد میشود.
رقابت در بازارهای پرازدحام راه حفظ عملکرد بالا نیست. فرصت واقعی ایجاد اقیانوس آبی و بازار بدون رقابت است. (دکتر چان کیم و رنه مابورن). با مطالعه این مقاله با استراتژیهای خلق اقیانوس آبی آشنا شوید.
اندی گروو، مدیر آی.بی.ام و مبدع اهداف و نتایج کلیدی است که موفقیت این روش در میدان عمل اثبات شده است. این الگو، ابزاری برای تعیین اهداف است که توسط برخی شرکتهای بزرگ و موفق دنیا از قبیل گوگل، آی.بی.ام، دیسنی، توئیتر، لینکدین، بی.ام.و و درابباکس مورد استفاده قرار می گیرد.
در این مقاله قصد داریم به معرفی کامل برنامه ریزی استراتژیک، فرایند و الگو، مزیتها، سطوح و انواع برنامه ریزی استراتژیک بپردازیم.
کارت امتیازی متوازن از تعریف اهداف استراتژیک شروع شده در قالب نقشه استراتژی ترسیم میشود و بر اساس آن کارتهای امتیازی شکل میگیرد. این مراحل را به همراه مثال با یک فایل دانلودی اکسل توضیح دادهایم.
یک برنامه استراتژیک را تدوین کرده و بتوانید مراحل آن را برای دفعات بعد و در موضوعات مختلف انجام دهید.
با مبانی علمی و نظریههای بهروز مدیریت استراتژیک آشنا شده و اصول هوشمندی استراتژیک را برای شرکت تعیین کنید.
این دوره شامل مفاهیم، نظریهها و الگوهای پایهای مدیریت استراتژیک است.
تاکنون چهار دوره از انقلاب را پشت سر گذاشتهایم. در حال حاضر «صنعت 4.0» بر جریان تولید حاکم است. با خواندن این مقاله این چهار دوره را بشناسید.
انسف میگوید چهار استراتژی برای رشد وجود دارد. این استراتژیها را بر اساس محصول و بازار معرفی میکند. دانستن این استراتژیها کمک به مدیران بازاریابی برای تعیین جهتگیریهای بازاریابی و ریسکهای مرتبط با آن میکند.
چهارگونه اصلی از استراتژیهای بازاریابی بر اساس منحنی عمر محصول وجود دارد که با استفاده از ماتریس گونهشناسی نقاط مرجع استراتژیک قابل انتخاب هستند. در این مقاله آنها را معرفی میکنیم.
سه الگو برای اطمینان از ایجاد هماهنگی استراتژیک در هنگام اجرای استراتژیها وجود دارد: الگوهای عقلایی، طبیعی و ترکیبی. با مطالعه این مقاله این الگوها را بشناسید.
مفهوم «صرفهجویی به مقیاس» عبارت است از اینکه با افزایش مقیاس، هزینه تولید هر واحد بیشتر نسبت به قبل کاهش مییابد. در این مقاله ضمن مقایسه آن را صرفهجویی به محدوده، روشهای کاهش هزینه بیان میشود.
شعار جدید مدیریت استراتژیک: هوشمند زیباست! زنده باد سازگاری و انطباق
منحنی یادگیری، تحلیلی است که به شما کمک میکند تا میزان یادگیری سازمانی و روشهای کاهش هزینه را مشخص کنید. در اینجا شرح کاملی در مورد منحنی یادگیری ارائه شده است.
اگر چه هر کسی تا حدودی در مورد منحنی عمر محصول میداند؛ در اینجا هر چیزی که باید در این خصوص بلد باشید را به طور کامل و با توضیحی ساده قرار دادهام. در این مقاله از نوشتههای ارزشمند تئودور لویت استفاده شده است. مجبور بودم برای ادا کردن حق مطلب، همه چیز را بیان کنم بنابراین کمی طولانی شد.
در استراتژی نوظهور کسب و کار به گونهای برنامهریزی میکند که در آن استراتژیها بر اساس رویدادهایی که بتدریج ظاهر میشوند، شکل میگیرد.
هوش استراتژیک به معنای ارائه اطلاعات ارزشمند به مدیران در تصمیمگیریهای کلان سازمانی است. در این باره بیشتر بخوانید.
در هرم دانش چهار سطح داده، اطلاعات، دانش و خرد بررسی میشود. آن را در این مقاله بخوانید.
با تحلیل STP میتوانیم از درستی برنامههای بازاریابی و اینکه هزینههای مازادی بر شرکت تحمیل نمیکنیم، مطمئن شویم. در این مقاله این مدل به همراه مثال تشریح شده است.
استراتژی یعنی شناسایی و انتخاب راههایی برای مواجه شدن با آینده یا ساختن آن.
برنامهریزی تعاملي توسط راسل ایکاف معرفی شد. وی برنامهریزان را در چهار گروه واکنشیها، غیرفعالها، فعالها و تعاملیها قرار میدهد. در این مطلب ویژگی هر کدام از آنها به طور کامل تشریح شده است.
این مقاله تحلیل موقعیت استراتژیک و ارزیابی اقدام را که به اسم ماتریس SPACE شناخته میشود را را به روشی عملی توضیح می دهد. بعد از خواندن آن ، اصول اولیه این ابزار استراتژی را خواهید فهمید.
تعیین کنید که قبل از برنامهریزی استراتژیک، تا چه اندازه تغییر در سازمان باید اتفاق بیفتد؟ این مقاله کوتاه را بخوانید.
با استفاده از ماتریس داخلی-خارجی موقعیت استراتژیک شناسایی میشود. با مطالعه این مقاله کوتاه، با چهار ناحیه این ماتریس آشنا شوید.
چند نمونه از کاربرد ابزارهای برنامهریزی استراتژیک به صورت نمونه
تحلیلهای مختلفی برای ارزیابی توانایی شرکت استفاده میشود؛ کلیه این اطلاعات را میتوان با استفاده از ماتریس ارزیابی عوامل داخلی جمعبندی کرد. در این مقاله این کار به صورت کامل به همراه مثال توضیح داده شده است.
تریسی و ویرسما سه راه خلق ارزش را معرفی کردهاند که یکی از آنها را باید انتخاب کرده و مبنای هر کاری در سازمان قرار داد. در اینجا با این سه نظام خلق ارزش آشنا میشوید.
ماتریس پروفال رقابتی رهنمودهایی فوقالعاده برای محافظت از قوتها و شناخت و رفع ضعفهای شرکت ارائه میدهد.
ماتریس بوستون یک ابزار ساده ولی موثر برای تصمیمگیری در مورد سبد محصولات (خدمات) و برندها است که ما با دو مثال (جدول محاسباتی و نمودار) توضیح دادهایم.
با بکارگیری ماتریس جنرال الکتریک میتوانید سرمایهگذاریها و محصولات خود را اولویتبندی کنید. در اینجا یک مثال کاربردی به صورت جداول و نمودارها نیز ارائه شده است.
معرفی کتاب برنامهریزی استراتژیک خدمات سلامت - تالیف: آلن زوکرمن -- ترجمه: دکتر عباس خدادادی و دکتر حامد دهنوی
پنج ویژگی مشهود در سازمانهای پیشگام کشورمان در مواجه شدن با برنامهریزی استراتژیک وجود دارد. آنها را در این مقاله بخوانید.
ماتریس استراتژی اصلی یک تصویر همهجانبه و واضح از تمام انتخابهای استراتژیک ارائه میدهد. با استفاده از این ابزار مطمئن خواهید شد که چیزی را فراموش نکردهاید. این مقاله ماتریس استراتژی اصلی را به روشی کاربردی توضیح میدهد. بعد از خواندن آن، با اصول این ابزار استراتژی آشنا خواهید شد.
انجام برنامهریزی استراتژیک مزیتهای مهمی را برای سازمان دارد که مهمترین آنها بقا و رشد سازمان است. در اینجا مهمترین مزیتهای برنامهریزی استراتژیک به صورت خلاصه فهرست شده است.
قهرمان استراتژی کسی است که نماد موفقیت سازمان است و پنج ویژگی به شرح زیر دارد:
همچنان که پویایی و ابهام محیط افزایش مییابد، برنامهریزی استراتژیک نیز تکامل مییابد تا مؤثرتر و مفیدتر واقع شود. در این مقاله بازتعریف در نقشها و مدلها تشریح شده است.
هر شرکتی سه مسئله اساسی دارد: كارآفرینی، عملیات و اداری. مایلز و اسنو چهار استراتژی را تشریح میکنند که پاسخ سازمانها به این سه مسئله را بازگو میکند. این مقاله را بخوانید تا به طور کامل با این استراتژیها آشنا شوید.
چه سیستمهای کنترلی وجود دارد و چگونه میتوان آنها را بکار گرفت. در این مقاله سه رویکرد متفاوت برای طراحی سیستمهای کنترل معرفی میشود: کنترل بازار، کنترل اداری و کنترل قبیلهای.
آیا مطمئن هستید که استراتژی درستی را در پیش گرفتهاید؟ استراتژی اثربخش ویژگیهایی دارد که با مطالعه این مقاله با آنها آشنا خواهید شد.
در این مقاله استراتژیهای عمومی پورتر به صورت کاربردی توضیح داده شده است. بعد از خواندن آن، معنی اصلی و نحوه بکارگیری آنها را یاد خواهید گرفت.
تحلیل زنجیره ارزش مبنایی برای دستیابی و حفظ مزیت رقابتی است. با خواندن این مقاله با روش تحلیل زنجیره ارزش آشنا میشود.
ماتریس SWOT یک ابزار بسیار موثر و کاربردی برای تصمیمگیری استراتژیک است. در اینجا ضمن معرفی این ابزار، نحوه استفاده از آن را بیان میکنیم.
تشریح کامل تمام مراحل بررسی PEST و کاربرگ آن را در این مقاله بخوانید.
الگویی برای ارزیابی میزان کارآمدی منابع سازمانی برای دستیابی به مزیت رقابتی
از نظر مینتزبرگ سازمان دارای 5 بخش است که هر کدام میتوانند شکل دهنده ساختار آن باشند. در اینجا با این بخشها آشنا شوید.
با چارچوب ارائه شده توسط مایکل پورتر میتوانید میزان رقابتی بودن صنعت را ارزیابی کنید. این مدل به همراه توضیحات لازم را در این مقاله بخوانید.
در اینجا 10 نمونه از محورهای خلق مزیت رقابتی به همراه مثالهایی از کسب و کارهای کشور گفته شده و نحوه شناسایی مزیت رقابتی را با استفاده از یک کاربرگ در سه گام توضیح دادهایم.
با مطالعه اشتباهات رایج در اجرای استراتژیها و اجتناب از آنها، احتمال موفقیت استراتژیهای خود را بالا ببرید.
به چه چیزی کنترل استراتژیک میگوییم؟ این نوع کنترل با چه روشهایی قابل انجام است؟ در این مقاله روشهای کنترل استراتژیک را با استناد به تفکرات پیرس و رابینسون و همچنین مدل پیتر لورانژ را بیان خواهیم کرد.
در بین شرکتهایی که با آنها تجربه برنامهریزی و اجرای استراتژیها را داشتهایم، 5 نکته مشترک وجود دارد که باعث شده آنها به موفقیت برسند. پیروی از این 5 عامل باعث میشود که سازمان بتواند آینده موفق را ترسیم کرده و اجرا کند.
مدیریت استراتژیک شامل هفت پارادایم اصلی است. در این مقاله، اطلاعات کاملی در خصوص مهمترین روندهای آن بررسی شده است.
طبق تحقیق موسسه معروف گارتنر، کسب و کارها با استفاده از توان تحلیلگری به موفقیت میرسند. تحلیلگری نیازمند هوشمندی استراتژیک است. در این مقاله تفکر هوشمندی استراتژیک در کنار لایههای هوش سازمان معرفی شده است.
مدیریت استراتژیک در حال حاضر با تحولات عصر اطلاعات پیوند خورده است. تلاش زیادی از سوی صاحبنظران میشود تا «تحلیل دادههای بزرگ» به عنوان ابزاری برای بهبود اثربخشی فرآیندهای تصمیمگیری و کنترل بکار گرفته شود. در این مقاله مجموعهای از اصول کاربردی برای مشاوران، برنامهریزان و معماران سازمانی فراهم شده است تا تغییرات سازمانی را مدیریت کنند.
دنیای پیرامون و فضای داخلی کسب و کارها مملو از دادههایی است که میتواند موفقیت ما را رقم بزند. در این مقاله، خواهیم گفت که چرا مدیریت داده اهمیت دارد. بهترین شیوهها را معرفی کرده و سه راهکار برتر که حال حاضر در دنیا و کشورمان انجام میشود را بررسی خواهیم کرد.
استراتژیهای موفق به مهارت استراتژیستها و توانایی تیم مدیریت در تدوین و اجرای استراتژیها بستگی دارد. در واقعیت، استراتژی نمیتواند بهتر از اطلاعاتی باشد که از آن استفاده شده است. هرچه این اطلاعات جامعتر و هوشمندانهتر باشد، احتمال موفقیت استراتژی بیشتر خواهد بود.
دسترسی و دانلود مجموعه کامل جزواتی که در دانشگاه و برای کلاسهای مختلف تدریس شده است. دانشجویان عزیز میتوانند آن را به صورت رایگان دانلود کنند.
بمنظور ادارة استراتژيك سيستمهاي اطلاعات و تكنولوژي اطلاعات، لازم است كه نحوه تكامل نقش سيستمهاي اطلاعات تكنولوژي-محور در سازمانها را بدانيم. در اینجا خلاصهای از برنامهریزی استراتژیک سیستمهای اطلاعات ارائه میشود.
شدیدتر شدن رقابت در عصر اطلاعات موجب شده که تصمیمگیریهای مدیریتی به یک کار بسیار دشوار تبدیل شود. با پیچیدهتر شدن اطلاعات، رویکردهای نوین مدیریتی نیز پدید آمدهاند. مدیریت مبتنی بر شواهد یک رویکرد بسیار کاربردی برای مدیران در دوران کنونی است. با مطالعه این کتاب ابتدا با مفهوم مدیریت مبتنی بر شواهد آشنا شده و سپس اصولی را جهت کاربردی کردن آن خواهید یافت.
هوشمندی استراتژیک نه تنها یک مفهوم جدید است که در کنار آن اصول کاملاً کاربردی و جدید ارائه شده است. همانند سایر موضوع، هوشمندی استراتژیک مراحلی دارد که اینجا توضیح داده شده است.
برای تدوین برنامه استراتژیک چهار مرحله باید طی شود. هر کدام از این مراحل ابزارهایی دارد که استفاده از آنها کمک میکند تا تحلیلهای استراتژیک قویتری را داشته باشید. گام به گام با ما همراه باشید.
مقاصد آرمانی شامل چشمانداز، ماموریت، ارزشهای سازمان میشود. کارکرد آنها تنها برای ایجاد تصویر رویایی و شناساندن یک جایگاه و موقعیت برای عموم است و همچنین موجب همافزایی میشود.
این نوشته خلاصهای است از یک مقاله بسیار کاربردی است که یک الگوی چهار وجهی را برای راهنمایی مدیران در تصمیمگیریهای استراتژیک ارائه میدهد.
کووید-19 نه تنها یک بحران بهداشتی در سطح جهانی است، عامل بازآفرینی ساختارهای اقتصاد جهانی خواهد بود. دوران پس از کرونا شبیه به قبل از آن نمیشود. رویدادهای بزرگ و تغییرات زیادی اتفاق خواهد افتاد. در اینجا نکات اساسی برای حرکت به سوی دوره جدید بیان میشود.
بلوغ مدیریت استراتژيك نشاندهنده ميزان قابليتها و توانمنديهاي سازمان در ابعاد مختلف است.
اصطلاح هوش کسب و کار برای اولین بار در اوایل دهه 1990 میلادی مطرح شد. هاوارد درسنر در این سالها تحلیلگر موسسه گارتنر بود و این اصطلاح را بارها در نوشتههای خود بکار برد و بر سر زبانها افتاد...
نظام هوشمندی استراتژیک جدیدترین رویکرد در به مدیریت سازمان بوده و ابزارهایی را برای تصمیمگیری استراتژیک و عملیاتی در اختیار مدیران میگذارد. وجود این نظام باعث کنترل کلیه اطلاعات سازمان شده و قابلیت اطمینان تصمیمها و موفقیت سازمان بالا میرود.
میدانیم که «مدیریت = تصمیمگیری». کسی که تصمیمگیر نباشد، مدیر نیست. حتی اگه مدیر عامل هم باشد. تصمیمگیری نادرست هم همینطور است.
هدفگذاری پیش از آنکه یک وظیفه مدیریتی باشد، یک هنر است. با مطالعه این مطلب، ابتدا با مفهوم شاخص آشنا شوید و سپس بر اساس تکنیک گفته شده اهدافی دارای ویژگیهای اسمارت را تعیین کنید.
مدیریت مبتنی بر شواهد به استفاده از استدلالهای روشن، کارامد و تجربه شده در فرآیند مدیریت و تصمیمگیری مربوط میشود.
اثربخشی استراتژیک به معنای انجام بهتر کارها نسبت به رقیب است. این نوع اثربخشی تضمینکننده بقای سازمان در بازار است. جالب اینکه بسیاری از کسب و کارها این اثربخشی را ندارند. در این مورد بخوانید تا بیشتر بدانید...
فرض کنید یک مغازه اسپرتفروشی، فروشگاه زنجیرهای، کارگاه و یا کارخانه تولید ناگت ماهی یا رب یا فولاد و یا تولید گچ دارید و با درایتی که داشتید موفق شدید که بازار خوبی رو به دست بیارید حالا میخواهید بدونید انواع استراتژیهای رشد برای آن کدامند؟
بلوغ سازمانی یک مفهوم بسیار کاربردی و مفید در فرآیند مدیریت استراتژیک است. بلوغ سازمانی از این منظر در مدیریت استراتژیک دارد که با شناخت سطح بلوغ میتوان برنامه مناسبتری را برای آن نوشت.
دکتر عباس خدادادی دارای دکترای مدیریت استراتژیک از دانشگاه علامه طباطبایی و عضو هیات علمی دانشگاه، مدرس و مشاور استراتژی